perjantai 25. maaliskuuta 2016

Suomalainen presidentti 2030?

Lions logossa on kaksi leijonaa,
joista toinen katsoo menneisyyteen
ja toinen tulevaisuuteen
– tässä järjestyksessä.
Viimeiset kymmenen vuotta Suomen lionit ovat keskittyneet jännittämään, saadaanko suomalainen kansainväliseksi presidentiksi. Asia on voimistuvasti ollut läsnä kaikissa tilaisuuksissa, juhlapuheissa ja toiminnoissa. Elokuussa saimme sitten tiedon, että tämänkertainen kampanjamme päättyi tappioon.

Kampanjan päättyminen tähän tulokseen harmitti ja harmittaa tietysti minuakin. Lions L ei kuitenkaan tarkoita ”Luovuttamista” siinä mielessä, että tappiotilanteessa kaikesta tulisi luopua, varsinkaan pohjoismaisesta ja eurooppalaisesta yhteistyöstä.

Suomalaisia lioneja on kampanjan aikana kannustettu hankkimaan lisää jäseniä kahdesta syystä, 1) jotta saisimme kansainvälisen presidentin ja 2) jotta saisimme säilyttää Suomen kielen virallisena lionskielenä. Nämä kaksi syytä eivät kuitenkaan saaneet jäsenmääräämme huikeaan nousuun, joskin käsittääkseni jäsenmääräkäyrä on kuitenkin loiventanut laskemistaan ja ehkä lähtenyt jopa lievään nousuun.

No, emme saaneet presidenttiä – vielä.

Nyt lioneihin tulevat kansalaiset ovat pääsääntöisesti peruskoulun käyneitä ja englantia opiskelleita. Heille jäseneksi liittymisen ykkösperusteena tuskin on, että he saavat lukea järjestöstä suomeksi. Useimmat nyt liittyvät jäsenet hallitsevat kyllä englannin. Voisi myös olla hienoa, jos lionsklubit toimisivat kielitaidon lisääjinä, ja aloittaisivat kielikursseja kaikenikäisille. Se olisi lukutaitoaktiviteetti.

Ja toisekseen, jos kävisikin niin, että Suomi menettäisi kieliasemansa, me voisimme kolme euroa kansallista jäsenmaksuamme nostamalla saada kuukausipalkatun kääntäjän päätyökseen kääntämään Lions-materiaalia suomen kielelle. Ja vaihtoehtoisesti jokin klubi voisi pääaktiviteettinaan ruveta kääntämään kansainvälistä materiaalia suomeksi – uskon, että tällainen uuden sukupolven klubi olisi arvostettu ja houkutteleva hyvän aktiviteettinsa vuoksi.

Toivon Harrille ja kaikille kampanjassa aktiivisesti toimineille oikein hyvää jatkoa, ja toivon, että löydätte jatkossakin uusia mielekkäitä aktiviteetteja lionstoiminnan kentältä! Sitten kun Harrin ja kumppaneiden raportti monivaiheisesta kampanjasta on meillä oppikirjana käytettävissämme, voimme rakentaa uuden kampanjan entistä viisaampina.

Lopuksi haluan pohjoismaisena feministinä* olla iloinen siitä, että uuden Lions-vuosisadan ensimmäinen presidentti on islantilainen nainen.

Jaakko Viitala
lion – leijona

*Feministi on 1700-luvulta peräisin oleva termi, jolla tarkoitetaan henkilöä, joka kannattaa yhtäläistä äänioikeutta miehille ja naisille sekä muutoinkin naisten ja miesten tasa-arvoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti